רישום עיצובים (מדגמים) או כשמם בארה"ב : פטנטים עיצוביים Design patent)), מספק הגנה מפני תחרות על היבטיו האסתטיים של המוצר, והוא מאפשר לחברות ועסקים להגן על הזהות והבידול של המותג ו/ או המוצר שלהם. רישום מדגמים הוא פתרון יעיל וזול יחסית המקנה בעלות על המאפיינים החזותיים של עיצובים גרפיים מסחריים (בלשון החוק: קווי דמות, צורה, דוגמה או קישוט) ובהם עיצוב מוצר, עיצובי אריזות, דוגמאות המודפסות על גבי מוצרים או אריזות ועוד. רישום מדגמים אינו מתייחס להיבטיו הפונקציונליים של המוצר.
רישום פטנטים עיצוביים מעניק זכות בלעדית להשתמש בעיצוב במשך 15 שנים, וכאשר מופרת זכות השימוש במדגם, ניתן לבקש להטיל צווי מניעה על המפר ולהגיש כנגדו תביעת פיצויים.
מה ההבדל בין רישום עיצוב (מדגם) לרישום פטנט?
רישום פטנט מעניק הגנה ליישום של רעיון ואילו רישום מדגם מגן אך ורק על פטנטים עיצוביים – עיצוב חיצוני של מוצר, ואינו מגן על אלמנטים מסחריים אחרים כמו שיטה, מערכת, חלקים פנימיים, תוכנה ועוד.
אילו עיצובים ניתן לרשום כמדגם רשום או עיצוב רשום?
על מנת שניתן יהיה לרשום עיצוב מוצר (מדגם) עליו להיות חדש או מקורי, כלומר עיצוב שלא פורסם בעבר בישראל או שמיושמים בו אלמנטים קיימים, באופן חדש. בישראל לא ניתן לרשום עיצוב שפורסם בעבר בפומבי, גם אם פורסם רק מחוץ לגבולות המדינה, למעט כאשר הפרסום נעשה רק במהלך השנה שקדמה להגשת בקשת הרישום.
רישום מדגמים – מה כולל התהליך?
על מנת לרשום מדגם יש להגיש בקשה למשרד הפטנטים והמדגמים, ולצרף אליה תמונות, שרטוטים ו/או הדמיות מחשב המציגים את האלמנטים העיקריים שבהם ישנם פטנטים עיצוביים. חשוב להבין שאופן ניסוח הבקשה וכן התמונות והשרטוטים שיצורפו, יתחמו את גבולות ההגנה על השימוש בעיצוב למשך שנים רבות. לכן, לפני הגשת הבקשה מומלץ להיעזר בעורך דין בעל ניסיון בתחום פטנטים עיצוביים ורישום מדגמים, שידע לצפות פני עתיד ולהמליץ, האם וכיצד יש לנסח את הבקשה, ואיזה תיעוד צילומי יש לצרף.
לאחר הגשת הבקשה, מחלקת המדגמים והעיצובים בוחנת אותה ואת והמסמכים הנלווים לה ובסמכותה לבקש מהמגיש לתקן את הבקשה עוד בטרם תחל בבדיקתה.
בשלב ההבא, נבדקת בקשת הרישום בהתאם לכללים שנקבעו בחוק ובוחני מחלקת המדגמים מחליטים האם לקבל את בקשת הרישום או לדחותה. גם בשלב זה יתכן ובוחני המדגמים יעלו השגות ושאלות בנוגע למדגם, ויהיה צורך להתדיין עימם ולתת מענה לשאלותיהם. לפיכך, מומלץ מאוד להיעזר בשלב זה בלווי מקצועי של עורך דין המתמחה בקניין רוחני של עיצוב מוצר ובפרט ברישום מדגמים ועיצובים.
רישום העיצוב – במידה ובקשת הרישום התקבלה, המדגם נרשם ומפורסם ביומן העיצובים ולבעליו מונפקת תעודת רישום.
האם ניתן לבטל רישום של מדגם?
כן, כל אדם אשר מתנגד לרישומו של מדגם / עיצוב מוצר מסוים וכן כל אדם הרואה את עצמו נפגע מרישום זה, זכאי להגיש בקשה לביטול הרישום לרשם המדגמים ולבית המשפט המחוזי, אשר ידונו בבקשתו ויחליטו האם לקבלה או לדחותה.
האם רישום מדגמים בישראל תקף גם בחו"ל?
ההגנה על פטנטים עיצוביים היא תמיד טריטוריאלית, כלומר ספציפית למדינה בה נעשה רישום המדגם, וניתן להגיש בקשה לרישום מדגם רק עבור עיצובים חדשים ומקוריים שלא התפרסמו בעבר באותה מדינה. עפ"י אמנת פריז, עליה חתומה גם ישראל, הגשת בקשת מדגם בכל אחת מהמדינות החתומה על האמנה, מאפשר למגיש לשמור על זכות הראשוניות למדגם במדינות נוספות, למשך 6 חודשים מתאריך ההגשה במדינה הראשונה. בתום ששת החודשים, פרסום המדגם במדינה הראשונה ייחשב כפרסום קודם, שימנע את האפשרות לרשום את המדגם במדינות נוספות.
מאחר ובכל מדינה בה מגישים בקשה לרישום מדגם, הדגשים הם שונים ויש לצרף שרטוטים שונים, חשוב מאוד להעזר בייעוץ משפטי של עורך דין בעל ניסיון ברישום מדגמים בחו"ל.
האם הגנה על פטנטים עיצוביים מקנה גם הגנת זכויות יוצרים על עיצוב מוצר או אריזה?
לא, מדובר בשתי הגנות נפרדות. עיצוב מוצר או אריזה הנרשם כמדגם רשום או כעיצוב רשום, ומיוצר בייצור תעשייתי בהיקף של 50 עותקים ומעלה, אינו מוגן מכוח דיני זכויות היוצרים. כמו כן, בניגוד לזכויות יוצרים, המקנות הגנה לאורך כל חיי היוצר ולמשך 70 שנה נוספות, רישום מדגמים ועיצובים מגן על זכויות השימוש בהם למשך 15-25 שנה בלבד.
מה כולל לווי לרישום מדגם ע"י עורך דין קניין רוחני?
כמשרד עורכי דין לקניין רוחני מוביל בתחומו, בעל ניסיון של מעל ל- 30 שנה בייצוג מעל ל- 8,000 לקוחות, לפירמת ד"ר מרק פרידמן מומחיות רבה ברישום מדגמים בישראל ובעולם. אנו מלווים את לקוחותינו מהייעוץ הראשוני בו אנו בוחנים את התאמת המדגם לקריטריונים הדרושים לרישום, ואת כדאיות הגשת הרישום במדינות השונות, מסייעים להם בעריכת בקשת הרישום, וממשיכים לקדם את הרישום ולתת מענה להשגות הבוחנים עד להשלמת תהליך הרישום.
כמו כן אנו גם מייצגים בהליכים לביטול רישום מדגמים ועיצובים ומספקים חוות דעת בנושאים הקשורים לכשירות לרישום מדגמים ועיצובים ולהפרות של רישומים אלו.
*אין לראות באמור במאמר זה ובכלל באתר משום ייעוץ משפטי ואין לראות בדברים הכתובים בו משום תחליף לייעוץ משפטי פרטני אלא דעה אישית ו/או הסבר כללי בלבד. כמובן שאין להסתמך ו/או לפעול בהתאם לאמור לעיל ללא ייעוץ משפטי פרטני מעו"ד
בכל שאלה בנושא זה צרו עימנו קשר
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.